Tasawwuf Syar'i

Rating: Not Rated Yet
Product Code: 9789674392192

In Stock - 100  ITEMS

Product Dimensions and Weight

Product Width: 5.5000IN
Product Heigth: 8.0000IN
Product Weight: 0.3900KG
Sales price: RM 17.00
Price / kg:

Quick Overview

Penulis : Sayyid Nur bin Sayyid Ali

Penterjemah : Prof. Madya Dr. Basri bin Ibrahim Al-Hassani Al-Azhari

Disemak oleh : Ustaz Mohd. Suahail

Muka Surat: 242

TASAWWUF merupakan salah satu daripada disiplin ilmu yang terdapat dalam Islam. la mempunyai jaguh-jaguh sepertimana lapangan filth dan akidah. Meskipun demikian masyarakat Islam berbeza pendapat ketika berdepan dengannya. Ada golongan yang menerimanya dengan penuh penghormatan sehingga tidak menoleh kepada kelemahan dan kekurangannya, golongan yang menolak mentah-mentah dan menganggap is sebagai bidaah dan golongan yang mengambil pendekatan pertengahan dengan menerima mana-mana yang tidak bertentangan dengan al-Quran dan juga as-Sunnah serta menolak perkara yang bercanggah dengan kedua-dua sumber tersebut.

Namun, terdapat segelintir daripada golongan ini bersifat keterlaluan di dalam menyanjung ahli-ahli sufi sehingga ke tahap mendakwa bahawa mereka adalah makhluk Allah SWT, yang paling afdal dan paling sempurna selepas para nabi. Sikap yang diambil oleh kedua-dua golongan ini tidak wajar dan perhitungannya juga tidak tepat. Yang sebenarnya ialah golongan ahli sufi adalah golongan yang berusaha bersungguh-sungguh untuk melakukan ketaatan kepada Allah SWT.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut berkaitan dengan tasawwuf syarie, maka buku ini telah memberi pendedahan secara terperinci dan mudah difahami. Dengan mengkaji secara lebih mendalam, semoga kita akan lebih mengenali mereka di antara kejahilan pengamalnya dengan kekeliruan penentangnya.

Reviews

There are yet no reviews for this product.