Syeikh Abdul Qadir Al-Jailani Kisah dan Kehidupan

Rating: Not Rated Yet
Product Code: 9789670267395

In Stock - 93  ITEMS

Product Dimensions and Weight

Product Weight: 0.2800KG
Sales price: RM 15.00
Price / kg:

Quick Overview

Pengarang : Salih Ahmad Al-Syami

Penterjemah: Faizah Othman

D isemak/Edit: Dr. Mohd Puzhi bin Usop

Muka Surat: 249

Keterangan Buku :

Semangat dan azam kuat ternyata manipu mengalahkan segala-galanya, kekuatan sehebat apa jua sekali pun apabila berhadapan dengan azam, niat dan semangat kuat pasti akan terpatahkan. Kekentalan semangat seumpama inilah yang dimiliki oleh seorang tokoh sufi agung, pada abad keenam Hijrah, Syeikh Abdul Qadir al-Jailani. Beliau mampu merubah wajah dunia yang ketika itu hampir tenggelam dipedaya dan dibuai oleh sifat tamak terhadap dunia dan mengalami kehancuran moral yang melalida masyarakat Baghdad, ibu kota pemerintahan Islam pada masa itu. Apa tidaknya, beliau yang ketika itu masih lagi berusia 18 tahun sudi meninggalkan kampung halamannya, Jailani menuju Baghdad hanya untuk menuntut ilmu. Dengan berbekalkan wang sebesar 40 dinar, ibunya reda berpisah dengan anaknya itu yang mungkin ini adalah perpisahan untuk selama-lamanya.

Bersifat jujur dan berkeperibadian mulia satu lagi sifat yang menjadikan Syeikh Abdul Qadir al-Jailani menjadi tokoh sufi agung pada zamannya. Dengan sifat ini, beliau mampu membuat segerombolan perompak dan lanun yang amat digeruni ketika itu bertaubat dan meninggalkan perbuatan keji mereka. Ternyata untuk menjadi orang besar seperti Syeikh Abdul Qadir al-Jailani seperti yang akan dipaparkan dengan terperitici dalam buku tidak perlukan modal kewangan yang besar. Semangat kuat dan keperibadian mulia sudah memadai untuk menjadikan dunia tunduk dan hormat kepadanya. Namun, sejauh mana kita mampu mentarbiah jiwa kita untuk memiliki sifat-sifat mulia seperti yang ada dalam jiwa Syeikh Abdul Qadir al-Jailani?

Buku ini tentu sangat berbeza dengan buku-buku lain yang sama sebelum ini. Kajian mengenai ketokohan Syeikh Abdul Qadir al-Jailani di sini dikupas dengan gaya bahasa yang mudah difahami, sistematik dan ilmiah. Antara keistimewaan buku ini adalah:
1. Mengukap rahsia keperibadian Syeik Abdul Qadir al-Jailani hingga menjadi tokoh sufi agung dan pemburu paling disegani hingga kini.
2. Mengkaji sejarah kelahiran ilmu tasawwuf atau lebih dikenali dengan ilmu penyucian jiwa, sejauh mana kepentingannya terhadap masyarakat serta sumbangan terhadap Islam.
3. Membalas ilmu tasawwuf menurut perspektif Syeikh Abdul al-Qadir al-Jailani dan prinsip-prinsip Tarekat al-Qadiriah hingga menjadikannya tarekat paling berpengaruh hingga kini.

Reviews

There are yet no reviews for this product.