Siapakah Sebenarnya Muhammad bin Abd Wahhab & Apakah Perjuangan Beliau?

Rating: Not Rated Yet
Product Code: 9789674392277

In Stock - 97  ITEMS

Product Dimensions and Weight

Product Width: 5.0000IN
Product Heigth: 7.5000IN
Product Weight: 0.2000KG
Sales price: RM 9.00
Price / kg:

Quick Overview

Penulis : Prof Dr Wahbah Az-Zuhaili

Penterjemah : Prof. Madya Dr. Basri bin Ibrahim Al-Hasani Al-Azhari

Disemak oleh : Ustaz Mohd. Suhail

Muka Surat: 61

SYEIKH Muhammad bin Abd Wahhab merupakan seorang ulama yang berjaya melakukan islah di Semenanjung Tanah Arab dalam bentuk membanteras segala kepercayaan syirik dan amalan yang tidak berlandaskan sunnah Rasulullah SAW. Beliau juga berjaya membuat perjanjian dengan pemerintah Dar' iyyah untuk menjaga sunnah Rasulullah SAW. Agak jarang ulama yang berjaya bekerjasama dengan seorang pemerintah pada zaman moden ini bagi menubuhkan sebuah kerajaan yang berteraskan kepada al-Quran dan juga as-Sunnah.

Malah ada yang terkeliru sehingga ada yang menyamakan mereka dengan golongan Khawarij yang telah difatwakan oleh ulama pada masa itu sebagai sesat. Golongan ini juga dikenali sebagai golongan Wahabiyyah. Ketakutan kepada golongan Wahabi ini kadang-kadang telah mendorong sesetengah ustaz dan golongan agama di negara kita melabelkan sesiapa sahaja yang tidak sehaluan dengan mereka dalam beberapa isu agama sebagai Wahabi.

Bagi mengenali dengan lebih mendalam siapakah sebenarnya Muhammad bin Abd Wahhab dan menyelami perjuangannya, buku ini tampil memberikan pendedahan secara terperinci dan mudah untuk difahami. Seinoga dengan mengkaji dengan mendalam, kita akan terhindar daripada fitnah dan tohmahan terhadap ulama' yang merupakan pewaris para Nabi.

 

Reviews

There are yet no reviews for this product.