Melampau Punca-Punca, Ciri & Cara Mengatasinya

Rating: Not Rated Yet
Product Code: 9789830998039

In Stock - 100  ITEMS

Product Dimensions and Weight

Product Width: 5.0000IN
Product Heigth: 7.5000IN
Product Weight: 0.4650KG
Sales price: RM 18.00
Price / kg:

Quick Overview

Pengarang : Dr. Basri bin Ibrahim Al-Hasani Al-Azhari

Editor : Dr. Mohd. Puzhi bin Usop

Muka Surat : 267

Keterangan Buku :

Jiwa manusia memiliki tiga unsur yang kesemuanya mesti memperoleh kedudukan seimbang dengan berpandukan kepada tiga asas utama dalam agama, iaitu Islam, iman dan ihsan. Ketiga-tiga unsur jiwa manusia itu adalah hati, akal dan nafsu. Jika saiah saw daripada ketiga unsur ini berjalan seimbang dengan mengetepikan panduan Islam, iman dan ihsan. kehidupan seseorang akan menjadi petaka bukan hanya pada dirinya sendiri, justeru keluarga, masyarakat. negara dan alam sejagat turut menjadi huru-hara.

Bukankah Rasulullah SAW mengatakan bahawa sebaik-baik perkara adalah pertengahan? Dengan erti kata lain, beliau menyuruh manusia supaya seimbang bersikap, berkata-kata, beramal, bertindak dan dalam segala aspek kehidupan yang lain. Malah keseimbangan dalam beragama wajib diutamakan. Keseimbangan inilah yang menjadikan kehidupan stabil, harmoni dan damai.

Kedamaian, kesejahteraan dan kearnanan dunia yang diharapkan oleh setiap insan yang pernah mengecapi hidup di alam semesta ini malah turut porak-peranda. Semua ini merupakan akibat kehilangan keseimbangan dalam diri manusia itu sendiri. Inilah yang disebut sebagai sikap melampau yang semernangn.ya membahayakan dan mengancam kehidupan. Buku ini dengan gaya bahasa yang mud.ah difahami oleh semua kalangan memperkenalkan kepada pembaca budiman sikap melampau: punca, ciri dan cara mengatasinya supaya dapat dikenal pasti untuk kemudian dijauhi dan dihindari

Reviews

There are yet no reviews for this product.