Tumbuhan Ubatan Liar Di Sekeliling Anda

Rating: Not Rated Yet
Product Code: 9789832672906

In Stock - 98  ITEMS

Product Dimensions and Weight

Product Width: 6.0000IN
Product Heigth: 9.0000IN
Product Weight: 0.6850KG
Sales price: RM 37.00
Price / kg:

Quick Overview

Pengarang : Siti Fuziah Yusof

Editor : Sabariah Bakri

Muka Surat : 27

Malaysia adalah bumi yang sangat bertuah kerana kaya dengan pelbagai flora dan fauna. Di sekeliling kita begitu banyak sekali spesies tumbuh-tumbuhan yang dikategorikan sebagai tumbuhan liar. Sudah menjadi trend masa kini tumbuh-tumbuhan liar ini dijadikan sebagai penyeri untuk mengindahkan lagi landskap taman rumah atau taman-taman umum.

Sebenarnya tumbuhan liar ini mempunyai begitu banyak sekali kegunaannya dalam perubatan dan penyembuhan penyakit. Amat mengagumkan masyarakat dahulu sudah mengetahui tentang khasiat dan kegunaan tumbuhan liar untuk perubatan tanpa menggunakan alat berteknologi moden untuk mengkajinya. Dengan adanya teknologi canggih kini, lebih banyak kajian tentang tumbuhan liar telah dijalankan. Ini telah memberi satu dimensi baharu dalam bidang perubatan kerana kita tidak hanya bergantung kepada ubat-ubatan yang berasaskan kimia atau dadah yang mungkin memberi kesan yang memudaratkan. Perubatan menggunakan tumbuhan liar dilihat sebagai satu alternatif bagi ubat-ubatan moden ini.

Ilmu tentang tumbuhan liar dalam perubatan ini adalah warisan yang diwarisi oleh masyarakat kita sejak dahulu lagi. Dengan adanya tulisan dan rujukan seperti buku ini akan memudahkan kita untuk mengetahui tentang tumbuh-tumbuhan liar ini. Setidak-tidaknya kita mengenali spesies yang berada di sekeliling kita untuk manfaat bersama.

 

Reviews

There are yet no reviews for this product.