Mendidik Anak Senang Solat

Rating: Not Rated Yet
Product Code: 9789675115851

In Stock - 99  ITEMS

Product Dimensions and Weight

Product Width: 5.0000IN
Product Heigth: 7.5000IN
Product Weight: 0.3650KG
Sales price: RM 10.00
Price / kg:

Quick Overview

Pengarang : Hana Abdul Aziz ash-Shani

Penterjemah : Juhan Che Yaman

Editor : Dr. Mohd Puzhi Usop

Muka Surat : 161

Alhamdulillah, berkat kemurahan dan kemudahan yang dikurniakan oleh Allah s.w.t., penulis berjaya menerbitkan buku berjudul Mendidik Anak: Senang Solat sebagai pedoman untuk melahirkan keturunan yang balk (adz-dzurriyah ath-thaiyibah).

Ibu bapa wajib memerintahkan anak-anak, samada lelaki mahupun perempuan, kecil atau dewasa untuk melaksanakan suruhan Allah s.w.t., iaitu solat. Hal ini supaya solat menjadi amalan dalam kehidupan umat Islam. Pepatah Melayu mengatakan "melentur buluh biarlah dari rebungnya." Hukum perkara ini adalah wajib bagi setiap wall, ibu bapa, kakak mahupun pihak yang dilantik oleh pemerintah.

Allah s.w.t. juga berfirman:
"Dan tidaklah harus bagi orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan apabila Allah dan RasulNya menetapkan keputusan mengenai sesuatu perkara (tidaklah harus mereka) mempunyai hak memilih ketetapan sendiri mengenai urusan mereka. Dan sesiapa yang tidak tact kepada hukum Allah dan RasulNya,maka sesungguhnya dia telah sesat dengan kesesatan yang jelas nyata." (AI-Ahzab: 36)

Oleh itu, setiap wall hendaklah bersabar dalam membiasakan anak-anak agar mengerjakan solat. Dengan solat, insya Allah generasi Islam dapat menghindarkan diri daripada perbuatan yang dilarang oleh Allah s.w.t.. Kesemua perkara ini memerlukan masa dan kesabaran. Penerbitan buku ini diharapkan menjadi panduan kepada ibu bapa dan anak-anak dalam melahirkan generasi muslim yang seimbang dari segi duniawi dan ukhrawi. Insya Allah.

 

Reviews

There are yet no reviews for this product.