Bagaimana Islam Berpolitik Dan Memerintah

Rating: Not Rated Yet
Product Code: 9789830991917

Out Of Stock ( 0  ITEMS)

Product Dimensions and Weight

Product Width: 5.5000IN
Product Heigth: 8.2500IN
Product Weight: 0.4050KG
Sales price: RM 12.00
Price / kg:

Quick Overview

Pengarang :Dr.Abdul Ghani Bin Haji Idris

Muka Surat: 165

Politik selalunya digambarkan sebagai satu permainan kotor dan satu perebutan kuasa melalui 1001 macam cara yang berlawanan dengan moral, etika dan agama. Oleh itu, ianya tidak boleh dicampur adukkan dengan agama. Jika hendak beragama, maka hendaklah mereka meninggalkan arena politik dan melazimkan diri dengan masjid, dan jika hendak berpolitik tinggalkanlah agama.
 
Di Malaysia ini usaha-usaha ke arah itu sedang rancak dijalankan. Dengan berselindung disebalik kebebasan bersuara, berfikir dan berbicara, golongan nasionalis dan reaksioner itu lebih banyak bercakap mengenai agama, mengeluarkan fatwa dan arahan daripada para ulama' dan para mufti yang dipertanggunjawabakan mengenai masalah Islam. Tokoh-tokoh mulhid, seperti Mustafa Kamal Ataturk, Salman Rusydi dianggap sebagai wira. Pendapat-pendapat ulama' mujtahidin baik sebagai mufassirin, muhaddithin, fugaha' dan sebagainya dikira telah usang dan tidak sesuai dengan zaman sekarang yang serba canggih ini.
 
Untuk menegakkan konsepsi politik Islam yang lebih adil dan sempurna akan memakan waktu dan pengorbanan yang banyak, kerana kita bukan sahaja berdepan dengan musuh-musuh luar, malahan terpaksa pula berdepan dengan orang-orang Islam yang bernama Islam tetapi hati, budi dan fikrahnya bukan Islam.

Reviews

There are yet no reviews for this product.