Sumbangan Islam Kepada Sektor Pertanian Negara

Rating: Not Rated Yet
Product Code: 9789830996851

In Stock - 99  ITEMS

Product Dimensions and Weight

Product Width: 5.5000IN
Product Heigth: 8.2500IN
Product Weight: 0.7500KG
Sales price: RM 25.00
Price / kg:

Quick Overview

Pengarang : Abdullah Al-Qari B. Hj.Salleh (A.Q.HA.S.)

Muka Surat : 423

Buku-buku seperti ini adalah amat penting dimana dia termasuk suatu antara ilmu yang berguna yang disarankan Nabi shallallaahu`alaihi wasallam. Dia memberikan semangat dan panduan kepada kaum pertani dan pekebun ketika itu, sekalipun belum wujud sebuah buku yang cuba menarikkan pembaca kepada Kebesaran Allah, Tuhan Maha Pencipta, panduan Allah dan Rasta dalam pertanian dan bagaimana mewujudkan suatu sikap berterima kasih serta sujud sembah kepada Allah Tabaaraka Wa Ta 'aala menerusi pertanian sebagaimana yang akan penulis dedahkan nanti.

Dalam kitab "Al-Jaami" Ash-Shahiih" himpunan Imam Al-Bukhaari R.A. (rahimahullah) dengan tegas memuat suatu bab berjodol (Berladang Dan Memawah Pertanian); manakala Imam An-Nasaa'iy dalam kitab Sunannya mendedahkan tajuk "Al-Muzaara' ah".

Meskipun pertambahan penduduk negara kita pesat, tetapi tanah yang subur untuk pertanian masih banyak didapati di sana sini sepanjang perjalanan kita dari mana-mana sahaja arah ke ibu kota. Semuanya meminta untuk kita turun ke tanah dan ke kebun tanpa bertangguh-tangguh lagi seiring dengan penerimaan orang-orang tua kita yang telah mengubahkan sikap dari bertanam secara menggunakan alat dan cara tradisi kepada menggunakan alat dan cara moden terkini.

Reviews

There are yet no reviews for this product.