Al-Wafi Syarah Hadith H.C.

Rating: Not Rated Yet
Product Code: 9789830992433

In Stock - 94  ITEMS

Product Dimensions and Weight

Product Width: 7.0000IN
Product Heigth: 10.2500IN
Product Weight: 1.3400KG
Sales price: RM 58.00
Price / kg:

Quick Overview

Pengarang : Dr.Mustafa Al-Bugha,Muhyiddin Misto

Diterjemahkan Oleh : Ahmad Khairi Al-Latifi,Noraine Abu

Muka Surat: 681

Hadith Arba'in adalah kumpulan hadith yang sudah tidak asing lagi di kalangan kaum muslimin, bahkan banyak dari mereka yang sudah menghafalnya. Ia merupakan kumpulan hadith yang disusun oleh Imam An-Nawawi.

Kesemua Hadith yang terdapat di dalam kitab ini adalah merupakan hadith-hadith yang merangkumi asas-asas penting dari asas agama, yang telah dinyatakan para ulama' bahawa ia merupakan pokok-pokok ajaran Islam atau merupakan separuh agama atau sepertiganya dan seumpamanya.

Kesemua hadith-hadith yang dicantumkan di dalamnya adalah merupakan hadith yang ringkas tetapi mengandungi makna yang sangat luas.

Memang secara umum Rasulullah SAW memiliki kelebihan-kelebihan dalam menyampaikan pesanan dengan ungkapan Jawami'ul Kalim (kalimat ringkas tapi padat).

Atas dasar itu, maka dari para ulama' yang berusaha untuk menyelami kedalaman maknanya, lalu mengeluarkan mutiaranya untuk dipersembahkan kepada generasi Islam yang diantaranya adalah kitab "Al-Wafi" yang ada di hadapan para pembaca sekarang ini. Adapun kelebihan dari kitab ini adalah ini adalah perbahasannya yang sistematik dan tersusun, dimana setiap hadith dikupas dari segi bahasa, sebab-sebab munculnya hadith, pemahaman dan pelajaran yang dikandungnya, juga tentang biografi ringkas dari setiap perawinya.

Reviews

There are yet no reviews for this product.