Isu-Isu Fiqh Halal & Haram Semasa Jil 1

Rating: Not Rated Yet
Product Code: 9789675274565

In Stock - 96  ITEMS

Product Dimensions and Weight

Product Width: 7.0000IN
Product Heigth: 10.0000IN
Product Weight: 1.6000KG
Sales price: RM 45.00
Price / kg:

Quick Overview

Penulis : Dr. Basri bin Ibrahim Al-Hasani Al-Azhari

Editor : Ustazah Nor Azlina Jaafar, Ust. Mohd Zulhisyam Mustapai

Muka Surat : 790

Halal dan haram mempunyai asas-asas tertentu yang perlu diambil kira, sebekim memutuskan sesuatu itu halal atau haram. Pihak yang memutuskannya hendaklah pihak yang berotoriti dan ulama-ulama yang berwibawa.
Halal dan haram tidak hanya tertumpu kepada lapangan minuman, makanan dan juga pinjaman sahaja, bahkan lebih luas daripada itu merangkumi lapangan, ilmu, akidah, ibadah, bersuci, solat, puasa, zakat, haji, pengurusan jenazah, makanan dan minuman, pakaian dan perhiasan, perkakasan rumah, kerjaya dan mats pencarian, muamalah, kekeluargaan, siasah dan jenayah, hubungan kemasyarakatan, sukan dan seni, perubatan dan akhlak.
Cuma persoalan makanan, minuman dan juga pinjaman merupakan perkara yang banyak melibatkan umat Islam hari ini, kerana itu is menjadi tumpuan yang lebih berbanding dengan isu-isu halal dan haram yang lain.
Buku ini amat baik untuk dijadikan rujukan oleh umat Islam, dari semua lapisan masyarakat, seperti pelajar, ibu bapa, pensyarah, pegawai agama, mufti, kadi, guru-guru agama dan lain-lain. Perbahasannya cukup menarik kerana melibatkan nas-nas al-Qur'an, al-Sunnah, logik akal dan juga pendapat-pendapat ulama terdahulu.

 

Reviews

There are yet no reviews for this product.