Cara Hidup Nabi Muhammad S.A.W. -The Way Prop. Muhammad Spent Hi

Rating: Not Rated Yet
Product Code: 9789670465890

Out Of Stock ( 0  ITEMS)

Product Dimensions and Weight

Product Width: 7.0000IN
Product Heigth: 10.0000IN
Product Weight: 1.1650KG
Sales price: RM 40.00
Price / kg:

Quick Overview

Pengarang : Nabilah Abd. Jalil

Penterjemah : Nur Thairah Syamsuddin

Di Semak Oleh : Ust. Ku Muhammad Asmadi Ku Mohd. Saad, Ustazah Nor Syahida Ahmad

Muka Surat: 594

Hisyam bin Amir pernah bertanya kepada Aisyah r.a tentang bagaimanakah akhlak Nabi S.A.W. Aisyah menjawab, " Akhlak Nabi SAW adalah Al-Qur'an." ( Riwayat Muslim).
Kehidupan harian bermula dari bangun tidur sehingga tidur, begitu terperinci sekali contoh cara hidup yang ditunjukkan oleh seorang insan yang agung lagi dimuliakan iaitu Nabi Muhammad S.A.W. Baginda adalah contoh atau model yang paling sempurna untuk disanjung, dicontohi dan diteladani. Bagaimana Baginda SAW menjalani kehidupan seharian, berhubungan dengan Sang Khalik, keluarga, sahabat, orang asing dan juga musuh. Semua ini telah ditunjukkan dengan penuh hikmah dan nilai akhlak yang mulia.
Maka kenapa perlu lagi bersusah-susah untuk mencari idola pujaan yang lain? Selayaknya dan sepatutnya Baginda SAW adalah idola atau contoh utama bagi setiap umat Islam. Inilah yang sepatutnya diterapkan ke dalam jiwa setiap Muslim di zaman yang penuh dugaan dan cabaran ini. Bagaimana cara Rasulullah membangunkan sebuah masyarakat yang begitu kukuh melalui pembinaan insan yang yang sistematik dan sempurna. Diteguhkan lagi dengan pembinaan institusi keluarga yang cemerlang. Sebuah masyarakat dan negara yang terbaik sehingga dikagumi oleh musuh-musuhnya. Malah dikagumi sehingga kini sama ada oleh umat Islam mahupun bukan Islam. Apa yang dihidangkan di dalam buku ini merupakan di antara cara hidup Nabi Muhammad SAW yang boleh kita ambil contoh teladan dan diaplikasikan ke dalam kehidupan seharian kita.

Reviews

There are yet no reviews for this product.