Tanda-Tanda Hari Qiamat

Rating: Not Rated Yet
Product Code: 9789675115936

In Stock - 100  ITEMS

Product Dimensions and Weight

Product Width: 5.5000IN
Product Heigth: 8.2500IN
Product Weight: 0.3900KG
Sales price: RM 12.00
Price / kg:

Quick Overview

Pengarang : Harun Yahya

Penterjemah : Intan Baizura Salman Halili

Penyunting: Noraine Abu

Muka Surat : 136

Salah satu perkara yang dinyatakan Allah dalam Al-Quran ialah mengenai alam ini. la diciptakan dan akan berakhir. 'Alam sejagat ini akan musnah sebagaimana manusia dan lain-lain benda hidup. Waktu yang ditentukan itu digelar sebagi "Sa' ah" yang dijanjikan (hari Qiamat) dalam Kitab Suci Al-Qur'an.

Al-Qur'an mengandungi gambaran terperinci mengenai perjalanan peristiwa qiamat.

Walaupun Al-Qur'an tidak menyatakan waktu berlakunya hari qiamat itu namun ia menggambarkan rentetan peristiwa yang akan terjadi sebelumnya. Satu ayat menerangkan hakikat ini seperti berikut (yang bermaksud):
tidaklah yang mereka nanti, selain dari saat yang datang kepada mereka dengan tiba-tiba. Sesunggunnya tanda-tandanya telah datang, kesedaran mereka tiada berguna.
(Syrah Muhammad: Ayat 18)

Bagi tujuan memahami tanda-tanda "pengisytiharan bestir'. ini kita mestilah memerhatikan ayat-ayat tersebut. Jika tidak sepertimana yang diterangkan ayat, pemikiran kita tidak herguna apabila hari yiamat datang tanpa disedari.

Sesetengah hadith Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam juga membincangkan mengenai tanda-tanda qiamat tersebut. Terdapat tanda-tanda serta maklumat terperinci mengenai zaman sebelumnya dalam hadith-hadith yang diketengahkan. Buku ini mengkaji tanda-tanda Sa' ah (qiamat) itu merujuk kepada ayat-ayat Al-Qur'an dan hadith-hadith Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam. la dapat menunjukkan hakikat bahawa tanda-tanda tersebut telah mula muncul ketika ini. Tetapi kita tidak patut lupa bahawa Allah mengetahui kebenaran segala-galanya. Seperti perkara lain juga, apa yang kita ketahui mengenai tamatnya dunia ini hanya daripada apa yang Allah perlihatkan kepada kita.

Reviews

There are yet no reviews for this product.