Adab Dalam Islam

Rating: Not Rated Yet
Product Code: 9789673682560

Out Of Stock ( -1  ITEMS)

Product Dimensions and Weight

Product Width: 22.4000IN
Product Heigth: 15.3000IN
Product Weight: 0.5750KG
Sales price: RM 29.00
Price / kg:

Quick Overview

“Sesungguhnya aku (Muhammad) diutuskan adalah untuk menyempurnakan akhlak.”

“Sesungguhnya aku (Muhammad) diutuskan adalah untuk menyempurnakan akhlak.”

Nabi Muhammad diutuskan adalah untuk memberi contoh dan teladan yang terbaik dalam kehidupan seharian kita. Contoh yang ditunjukkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. bukan sahaja khusus dalam bidang pentadbiran atau dakwah semata-mata. Ia merangkumi seluruh aspek dan keperluan kehidupan. Adab dan akhlak yang dipraktikkan oleh Nabi S.A.W. telah menjadikan Islam dan Negara Islam cemerlang dan berjaya.

Keampuhan dan kekuatan Islam dan tamadun Islam ketika zaman Nabi S.A.W. dan para sahabat bukanlah kerana hebatnya pasukan tenteranya atau kekayaan hasil keluarannya, tetapi ia sebenarnya terletak pada adab, akhlak dan peribadi umat Islam yang tidak ada bandingannya. Islam berkembang ke seluruh pelusuk dunia kerana kecantikan dan keindahan akhlak dan peribadi yang ditunjukkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. dan umat Islam.

Adaby ang diajarkan oleh Baginda S.A.W. bukan sahaja sesama umat Islam, malah kepada semua termasuk makhluk-makhluk lain yang berada di sekitar kita. Inilah keindahan dan kesempurnaan adab yang diajarkan oleh Nabi S.A.W. yang dikagumi oleh semua termasuk mereka yang bukan Islam.

Para ilmuan Islam terdahulu amat menekankan tentang pengajian adab sebelum mereka mempelajari ilmu. Seorang alim telah berkata kepada anaknya, “Wahai anakku, jadikan amalmu ibarat garam dan adabmu ibarat tepung. Yakni perbanyakkanlah adab seperti perbandingan banyaknya tepung dan garam dalam satu adunan. Banyak adab dengan sedikit amal soleh lebih baik daripada banyak amal dengan sedikit adab.”

Reviews

There are yet no reviews for this product.